Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Trade Facilitation – Διευκόλυνση του (διασυνοριακού) Εμπορίου. Τι είναι και πως ορίζεται μια συνοπτική προσέγγιση (με αναφορά σε διεθνείς οργανισμούς)



Trade Facilitation – Διευκόλυνση του (διασυνοριακού) Εμπορίου

Όπως αναφέρεται και στο 1ο κεφάλαιο του Οδηγού «Trade Facilitation Handbook for the Greater Mekong Subregion»  (που θα βρείτε παρακάτω στους σχετικούς συνδέσμους), δεν υπάρχει κάποιος ορισμός κοινά αποδεκτός για την έννοια «Trade Facilitation» δηλ. τη διευκόλυνση του (διασυνοριακού) εμπορίου. Ωστόσο είναι σίγουρο πως σ’ αυτή δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνονται επι μέρους έννοιες ή δράσεις όπως πχ η διαπραγμάτευση τιμών, οι φυσικές υποδομές για το εμπόριο, οι υποδομές των μεταφορών, κλπ.  

Για την  έννοια «Trade Facilitation» όμως, συχνά αναφέρεται ότι αποτελεί «το σύστημα υδραυλικών», «τα υδραυλικά» του διασυνοριακού εμπορίου και σ’ αυτήν περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις και ενέργειες, ώστε να γίνουν (ή να γίνονται) αποτελεσματικές οι ρυθμίσεις και οι κανόνες που αφορούν το διασυνοριακό εμπόριο. Σε έναν πιο στενό προσδιορισμό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έννοα αυτή ορίζεται σαν το συστηματικό και τεκμηριωμένο εξορθολογισμό του διεθνούς εμπορίου.

Με την ευρύτερη έννοια, ωστόσο, καλύπτει το σύνολο των ρυθμίσεων που επηρεάζουν τη ροή των εισαγωγών και των εξαγωγών. Όπως :


  • Τα μέτρα των τελωνειακών ελέγχων για την συμμόρφωση με την τελωνειακή νομοθεσία και τους τελωνειακούς κανονισμούς 
  • Οι τεχνικοί κανόνες για να εξασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα πληρούν τα υποχρεωτικά πρότυπα που ορίζονται από εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις 
  • Οι κτηνιατρικοί έλεγχοι ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης καθώς και φυτουγειονομικοί έλεγχοι σε φυτά και φυτικά προϊόντα, για την πρόληψη τυχόν εξάπλωση παρασίτων και ασθενειών, καθώς και την προστασία των ζώων και της ανθρώπινης ζωής
  • Άλλες  επιθεωρήσεις ποιοτικών ελέγχων για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα αντιστοιχούν στις ελάχιστες απαιτήσεις των διεθνών και εθνικών προτύπων 
  • κλπ


Παρακάτω παρατίθενται μια σειρά ιστότοποι διεθνών οργανισμών με χρήσιμο υλικό για το Trade Facilitation και τη Διευκόλυνση του (διασυνοριακού) Εμπορίου.

EU-DG Taxation & Customs Union - http://ec.europa.eu/taxation_customs/index_en.htm

WTO –http://www.wto.org
Δείτε εδώ τον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΤ) – World TradeOrganization για γιατη Διευκόλυνση του (διασυνοριακού) εμπορίου

UNECE - http://www.unece.org/
Δείτε εδώ τον Οδηγό της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) για Υλοποίηση – Εφαρμογή (ενεργειών και δράσεων) στη Διευκόλυνση του (διασυνοριακού) εμπορίου  

UN ESCAP - http://www.unescap.org/
Δείτε εδώ και κατεβάστε εδώ το πρώτο κεφάλαιο του Οδηγού «Trade Facilitation Handbook for the Greater Mekong Subregionhttp://www.unescap.org/images/clear.gif» της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών - United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP), για μια συνοπτική προσέγγιση της έννοιας του Trade FaclilitationΔιευκόλυνση (διασυνοριακού) Εμπορίου.(Ολόκληρο τον Οδηγό «Trade Facilitation Handbook for the Greater Mekong Subregion» μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

WB - http://www.worldbank.org/
Δείτε εδώ τον ιστότοπο της Παγκόσμιας Τράπεζας ΠΤ (World Bank - WB) για τη Διευκόλυνση του (διασυνοριακού) εμπορίου, και εδώ τους «Δείκτες με μια ματιά» 2009/10 που αφορούν την Ελλάδα (μπορείτε να τους κατεβάσετε κι εδώ).

OECD - http://www.oecd.org/
Δείτε εδώ τον ιστότοπο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης – ΟΟΣΑ (OECD) για τη Διευκόλυνση του (διασυνοριακού) εμπορίουκαι εδώ δείτε και κατεβάστε εδώ (σε .pdf) τους δείκτες για τη Διευκόλυνση του (διασυνοριακού) εμπορίου του ΟΟΣΑ που αφορούν την Ελλάδα!

ICC - http://www.iccwbo.org/

Δείτε εδώ τις ιστοσελίδες της Επιτροπής για Τελωνειακή & Εμπορική Διευκόλυνση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (Commission on Customs and Trade Facilitation)

WCO publishes global standards on e-commerce

On  10 July 2018 , the WCO published the  Framework of Standards on Cross-Border E-Commerce   as adopted at the end of June 2018 by th...